Logo školy
Zpět na úvodní stránku

ZPRAVODAJSKÝ WEB ZŠ TŘEMOŠNICE

EKOLOGIE V NAŠÍ ŠKOLE

Felix
FELIX


Jsme ekologická škola Pardubického kraje 2.- 3. stupně!

FELIXMÁNIE - hra na podporu adopce rysa červeného v jihlavské ZOO

RECYKLOHRANÍ - školní recyklační program pokračuje i letos

Rys Felix
Felix (rys červený v jihlavské zoologické zahradě)

Zoo Jihlava

________________________________________________________________________

RYS ČERVENÝ (FELIX)

Výskyt ve volné přírodě:   Severní Amerika – od jižní Kanady po jižní Mexiko

Tělesné rozměry:   Délka 50 – 80, ocas 15 cm. Výška 50 – 60 cm
Hmotnost 6 – 11 kg (výjimečně až 16 kg)

Potrava:   Králíci a zajíci, veverky, myši, ovce, mladí jeleni a ptáci

Způsob života:   Rysové žijí samotářsky, aktivní jsou v noci. Jejich revír má rozlohu až 100 km2. Uvnitř revíru jednoho samce obvykle žijí dvě nebo tři samice. V období vrhu tak samec musí opatřovat potravu až pro dvanáct mláďat.

Rozmnožování:   Mláďata mají většinou jednou za dva roky, v jednom vrhu jsou dvě až čtyři koťata.

Příbuzné druhy:   28 jiných druhů malých divokých koček včetně kočky domácí

Zajímavosti:    Rys červený je dobrý plavec,ale do vody vstupuje dobrovolně jen zřídka. Například v horkých slunných dnech je možné ho pozorovat, jak sedí ve stojaté vodě ponořen až po krk. Anglické jméno rysa červeného bobcat upozorňuje na jeho zakulacený ocas.